system.openoffce.progam error

Problems with installing OpenKM? No problemo, the solution is closer than you think.
Forum rules
Please, before asking something see the documentation wiki or use the search feature of the forum. And remember we don't have a crystal ball or mental readers, so if you post about an issue tell us which OpenKM are you using and also the browser and operating system version. For more info read How to Report Bugs Effectively.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Dear Sirs,

I have a Computer with Windows 10 Pro 20H2 Build 19042.746, and I recently migrated from OpenKM CE 6.3.9 to 6.3.10 by copying the OpenKM.war file as explained in these instructions: https://docs.openkm.com/kcenter/view/o ... 6310.html . However after the migration and the installation of a new LibreOffice v. 7.0.4.2 the check of the configuration failed.

Image
I am logged in as an Administrator in to OpenKM. I have changed the read write permissions for both program folders: tomcat and OpenKM.
Furthermore, I have granted OpenKM administrator rights and I have edited the system.openoffice.program string variable to all possible values, for example:

C:\Program Files\LibreOffice\program\soffice.exe, C:\Progra~1\LibreOffice\program\soffice.bin or leaving \program\soffice... out altogether. But still I get the same error.

When I start LibreOffice alone the soffice service is started and when I terminate it stops. But OpenKM Service doesn't start the soffice service. Even If there is no soffice service running and the configuration is as stated nothing happens when I start OpenKM server. And I can't see any error in the logs.
Where am I mistaken here.

So for short: the error prevails I don't know what to do.
jllort
Moderator
Moderator
Posts: 11479
Joined: Fri Dec 21, 2007 11:23 am
Location: Sineu - ( Illes Balears ) - Spain
Contact:

Re: system.openoffce.progam error

Post by jllort »

What is your current system.openoffice.program configuration?

Remember the application by default is executed by "Service User" ( or similar name ) configured in the Services -> you can change to standard user or try to set grants to this user and the libreoffice folders.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

My current service logon level is:
Image
My current system.openoffice.program config is:
Image
Where do I grant these permissions? I have never done it before.
I configured each EXE in the tomcat folder to run as administrator and deactivated write protection for both folders: tomcat and LibreOffice.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

I forgot to mention that I have java 1.8.0_271 64bit version in case that matters. System is 64bit. The failure occurred when I upgraded from the previous version to 6.3.10 by copying the war file. It worked in the previous version 6.3.9.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello again,

tried some modifications like setting permissions. What I realized is that it executes the programs like tesseract from the program files folder. Only LibreOffice won't start even though it is in the same folder "Program Files". It can't be the path because it contains the dos names of the folders and when I copy the path into the cmd LibreOffice starts. So the path must be correct. I tried the path to the portable LibreOffice shipped with tomcat. Still not working (same error).

(See Picture with settings in the previous posts.) Still haven't found a solution. When I start LibreOffice both services soffice.exe and bin are started and closed when I exit LibreOffice. That I think is normal.

Maybe there is another solution?
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello again,

I disabled the openkm service and replaced the new war file 6.3.10 with the old one 6.3.9 with the variable system.openoffice.path and the string C:\Progra~1\LibreOffice and now it works again.

Don't know why but that's my solution for now.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Here the configuration after downgrading to 6.3.9:
Image
jllort
Moderator
Moderator
Posts: 11479
Joined: Fri Dec 21, 2007 11:23 am
Location: Sineu - ( Illes Balears ) - Spain
Contact:

Re: system.openoffce.progam error

Post by jllort »

Try to do a clean installation ( can use embeded database hsql ) in a new server. Then compare the openoffice configuration parameters because I think that is the reason behing it is not working.

Take a look at https://docs.openkm.com/kcenter/view/ok ... -6310.html ( because some parameters changed from previous version )
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello again,

I have done a clean installation and I have created a new database in MySQL. Then I logged in, and then I adjusted the variables for the programs. Here are the results. Still the same error:

Image Image

However, when I execute the LibreOffice path in the cmd it is working.
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello,
just in case I missed something I upload the catalina and openoffice log files.
Attachments
catalina.2021-01-25.zip
(7.29 KiB) Downloaded 32 times
jllort
Moderator
Moderator
Posts: 11479
Joined: Fri Dec 21, 2007 11:23 am
Location: Sineu - ( Illes Balears ) - Spain
Contact:

Re: system.openoffce.progam error

Post by jllort »

The libreoffice path is wrong, do not use "c:/Program shortcut ", I attach an image:
Selección_055.png
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello,
I did what you posted, and I still get the same error. Even if I appended soffice.exe behind the sting: c:/.../Program. Strangely the conversion of doc files to PDF is working. I append some images of my config.

Image Image
alexanderignatius
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 10
Joined: Sun Jan 17, 2021 11:59 am

Re: system.openoffce.progam error

Post by alexanderignatius »

Hello,
just came up with an idea. The other program strings are working, for tesseract.exe for example. Maybe it is not the path string that is incorrect. Do other people have this kind of error? See pics above. I ask because I have tried the java path with / and also \\ letter.
jllort
Moderator
Moderator
Posts: 11479
Joined: Fri Dec 21, 2007 11:23 am
Location: Sineu - ( Illes Balears ) - Spain
Contact:

Re: system.openoffce.progam error

Post by jllort »

I think the error is in the screen not in the configuration. Because in previous OpenKM version was using soffice as service ( what is evaluating in the screen ) not office as command line what is the current configuration.

I think you got well configured and working, what's wrong is the validation we are doing what must be updated.

Please add the issue here with the screenshot and we will solve it
https://github.com/openkm/document-mana ... tem/issues
ashishkumarji
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 1
Joined: Tue Apr 20, 2021 6:13 pm

Re: system.openoffce.progam error

Post by ashishkumarji »

i am also facing same error vidmate mobdro
Last edited by ashishkumarji on Sat May 08, 2021 6:58 am, edited 1 time in total.
Post Reply